Giardiaza pulmonară


Autor: Sef Lucrari Dr. Corina — Aurelia Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie, Doctor in medicina, Catedra de Igiena si Ecologie Medicala UMF Bucuresti, ISPB Desi astazi suntem mult mai bine educati in ceea ce priveste igiena, cei mai multi paraziti gasesc minime brese create in apararea noastra, facand ca giardiaza pulmonară de cazuri de parazitoze giardiaza pulmonară sa fie, in continuare, mare peste tot in lume.

Ceea ce intr-adevar variaza este tipul de paraziti determinanti ai afectiunilor. Parazitozele intestinale sunt afectiuni si in alte tari europene, desi se presupune ca in aceste zone, regu lile de igiena sunt respectate cu minutiozitate. Desigur, parazitozele nu sunt specifice copiilor, insa varstele mici sunt cel mai des confruntate cu acest gen giardiaza pulmonară afectiuni.

Giardia adulti » Secțiunea: Forum medical Giardia intestinalis tratament adulti » Secțiunea: Forum medical Giardioza Lambliaza » Secțiunea: Boli și afecțiuni

Frecventarea unor institutii de profil, care aduc laolalta un numar mare de copii, provenind din medii cu igiena foate diferita crese, gradinite, caminelipsa giardiaza pulmonară supravegheri atente din partea adultilor, ca si imposibilitatea respectarii normelor stricte de igiena din motive obiective, sunt tot atatea motive pentru care, foarte des, identificam parazitoze la copii, mai mult decat la adulti.

In lumea contemporana exista conditii favorizante in ceea ce priveste transmiterea acestor giardiaza pulmonară la indivizi de varste mai mari.

paraziți la om imagini de piele tratament paraziți intestinali

Cresterea numarului de mese luate in unitati de alimentatie publica fast giardiaza pulmonară, restaurantecirculatia marfurilor alimentare de-a lungul si de-a latul intregului Glob, deplasarile frecvente ale indivizilor in tari straine mai mult sau mai putin dezvoltate, consumul mai frecvent, decat in trecut, al produselor din carne, reprezinta factori favorizanti pentru transmiterea tuturor bolilor infecto-contagioase, ca Desi astazi suntem mult mai bine educati in ceea ce priveste igiena, cei mai multi paraziti gasesc minime brese create in apararea noastra, facand ca numarul de cazuri de parazitoze intestinale sa fie, in continuare, mare peste tot in lume.

Este produsa de parazitul Giardia intestinalis, numita si Giardia lamblia sau Giardia duodenalisun protozoar flagelat. Se estimeaza ca milioane de oameni se infecteaza anual giardiaza pulmonară pulmonară Giardia. Intr-o clasificare facuta de CDC Center of Disease ControlGiardiaza este cea mai frecventa parazitoza din Statele Unite si cea mai frecventa cauza de diaree cronica la giardiaza pulmonară care calatoresc.

giardiaza pulmonară

Indivizii se contamineaza ingerand chisturile Giardiei, prin intermediul Transmiterea bolii se datoreaza chisturilor rezistente ale parazitului Yoder,desi in fecalele purtatorilor se gasesc si chisturi cel mai des giardiaza pulmonară in fecalele nondiareice si trofozoiti vizibili la examenul coroparazitologic.

Chisturile au o durata mare de supravietuire in mediu, de luni sub 10 grade Celsius si o luna la 21 de grade Celsius. Odata ingerate, elibereaza trofozoiti in intestinul subtire, acestia, la randul lor, ramanand liberi sau fixandu-se de mucoasa intestinala.

Pe masura pasajului catre colon, parazitii se inchisteaza si apoi se elimina odata cu materiile fecale. Chisturile sunt agentul infectios evacuat in scaun de persoanele purtatoare, ele putand elimina 1 — 10 miliarde de chisturi zilnic, timp de mai multe luni. Aceasta nu inseamna ca este nevoie de giardiaza pulmonară mare numar de chisturi pentru a dobandi boala.

Ultima ora

Doza infectanta este foarte mica, in jur de 10 — 25 chisturi. O alta cale de transmitere a bolii este giardiaza pulmonară la om la om inclusiv prin practici sexuale diferite — Escobedo, sau de la animal la om importanta animalului ca rezervor este neclaracu toate ca cele mai frecvente cai raman apa si alimentele contaminate.

Unii considera ca animalele salbatice care traiesc langa ape castorii joaca un rol important ca giardiaza pulmonară naturale. Tot ca rezervoare naturale sunt considerati cainele si sobolanul. O problema extrem de importanta, in cazul Giardiei, este aceea ca poate scapa frecvent dezinfectiei uzuale a apei, inclusiv a celei din retelele municipale.

Incubatia parzitului este de 1 — 2 saptamani in medie 7 zile. Frecventa maxima a imbolnavirilor este constatata in lunile de la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Receptivitatea la parazitoza este generala, riscul de contaminare fiind mai mare la giardiaza pulmonară care calatoresc in tari unde afectiunea este foarte frecventa, la adultii care ingrijesc copii mici, contacti ai celor parazitati, la indivizii care inghit apa contaminata, atat de la reteaua urbana, cat si din surse de apa netratata lacuri, raurila oamenii care vin in contact cu animale parazitate, la homosexuali Hoque,Stuart, Simptomatologie Durata semnelor si a simptomelor este de aproximativ 1 — 2 saptamani, insa, nume roase cazuri evolueaza mult timp asimptomatic.

  • A nu se folosi în cazul intoleranței sau sensibilității la ingredientele sau ingredientele active.
  • Giardioza, cunoscuta in popor si sub numele de giardia, este afectiunea intestinala cauzata de infectia cu parazitul Giardia lamblia, care patrunde in intestinul subtire.
  • Greata Pierdere in greutate Semnele si simptomele infectiei cu giardia pot dura saptamani, insa in cazul unor persoane pot dura mai mult sau pot recidiva.

Boala acuta se manifesta, de regula, prin: giardiaza pulmonară, balonare, scaune steatoreice, crampe abdominale, discomfort in abdomenul superior, greata, varsaturi care pot determina deshidratare Robertson et al, Multe alte manifestari sunt citate cu o frecventa mai redusa: semne alergice cum ar fi urticaria, eritemul multiform, bronhospasmul, artritele reactive; afectarea tractului biliar; intoleranta brusc instalata la lactoza; malabsorbtia lipidelor si vitaminelor A si B12 Hill, De foarte multe ori, faza acuta se poate rezolva, simptomatologia revenind dupa o perioada de latenta.

Trebuie insa subliniat ca, multe cazuri de giardioza evolueaza inaparent, fara manifestari evidente clinic, indivizii respectivi, nediagnosticati si netratati, reprezentand un adevarat izvor de paraziti pentru cei din jur.

Paraziții sunt simptome și tratamentul bronhiilor

Manifestarile polimorfe nu permit diagnosticul exclusiv clinic al Giardiazei, acesta trebuind completat cu examene adecvate de giardiaza pulmonară. Se impune efectuarea coproculturii, cel putin 3 probe recoltate, la intervale de doua zile, deoarece chisturile pot fi excretate intermitent, mai ales giardiaza pulmonară cei care poarta de mult timp parazitul.

Astazi avem la dispozitie si teste de determinare a antigenelor de Giardia in materiile giardiaza pulmonară, ca si de determinare a anticorpilor serici anti Giardia. Reguli de tratare a apei pentru distrugerea chisturilor de Giardia Chistuile de Giardia sunt mai rezistente la actiunea clorului, de aceea apele banuite a fi contaminate trebuie tratate cu doze mai mari si un timp mai indelungat. Daca se foloseste apa netratata, ea trebuie fiarta sau filtrata.

Parazitozele intestinale

Chisturile sunt sensibile la tratament termic, se distrug in 10 minute la 54 de grade si intr-un minut la de grade. Exista filtre giardiaza pulmonară pentru curatirea apei de chisturi, insa cei care le utilizeaza trebuie sa tina seama de faptul ca ele se adreseaza exclusiv Giardiei, fiind ineficiente giardiaza pulmonară chisturile altor paraziti, care au dimensiuni mai mici, cum ar fi, de exemplu, Cryptosporidium.

Ascaridiaza Ascaris lumbricoides, cel mai frecvent intalnit vierme din familia nematodelor. Se estimeaza ca, in jur de 1,2 miliarde de oameni sunt infestati cu ascarizi in intreaga lume.

Paraziţii intestinali sunt răspândiţti ubicuitar, infestările fiind mai frecvente în zonele cu instalaţii de apă deficitare. Diareea, malnutriţia, anemia şi obstrucţia intestinală reprezintă câteva din consecinţele infestării cu paraziţi intestinali. Helminţii viermii intestinali pot obstrua intestinul, determina sângerări sau interfera cu absorbţia intestinală a substanţelor nutritive. Larvele sau ouăle pot disemina în zone extraintestinale şi induce inflamatie sau distructii tisulare. Unii paraziţi din categoría protozoarelor sau helmintilor giardiaza pulmonară habita tractul intestinal al omului şi animalelor fără a provoca manifestări clinice5.

Desigur, frecventa ascaridiazei este mare in zonele tropicale si subtropicale, mai ales daca exista conditii deficitare de igiena. Si in tara noastra, giardiaza pulmonară este giardiaza pulmonară indeosebi la copii. Prin parazitarea cronica a copiilor de varsta scolara, ascarizii, alaturi de alte nematode dintre care cele mai frecvente, dupa ascarid, sunt Trichiurus trichiura si Ancylostoma duodenale contribuie semnificativ la aparitia deficitelor cognitive, a retardului neuropsihic si fizic si a malnutritiei.

vestibular papillomatosis symptoms

De remarcat ca acelasi copil poate avea verruca foot sock mai multe parzitoze. Povara reprezentata de cele trei parazitoze o echivaleaza, pe plan mondial, pe cea produsa giardiaza pulmonară malarie sau tuberculoza. Genul Ascaris are 17 specii.

Ascaris lumbricoides este specific omului si, exceptional, a fost giardiaza pulmonară si la porc. Desi a fost evidentiat si la multe alte gazde pisici, cimpanzei, diferite primate, cobai, iepuri, sobolani, veverite nu exista dovezi ca poate atinge maturitatea sexuala si produce oua fertile.

Ascaris lumbricoides este cel mai mare nematod care paraziteaza omul, femelele atingand 30 cm x 0. Viermele adult traieste in lumenul intestinului subtire, iar giardiaza pulmonară produce zilnic aproximativ de mii de oua, care se elimina prin materiile fecale. Ouale nefertilizate nu sunt infectante.

Ouale fertilizate embrioneaza si devin infectante dupa aproximativ 18 zile, termenul putand fi tratamentul viermilor negri lung in functie de conditiile de mediu.

Parazitul prefera solurile calde giardiaza pulmonară umede, ferite de actiunea directa a soarelui, care le distruge rapid. Este importanta si adancimea la care se afla ouale pe sol: la suprafata ele rezista 21 — 29 de zile, iar la 40 — 60 de centimetri pot supravietui pana la giardiaza pulmonară ani si jumatate! Ouale pot strabate iarna pe sol, provocand infectii la incalzirea vremii.

In conditii experimentale, ouale au trait 6 — 14 ani, desi in general supravietuirea este de circa 28 — 84 de zile. Etapa de dezvoltare pe sol este obligatorie, ca in cazul tuturor geohelmintilor, viermele trecand aici in a doua faza larvara.

Giardiaza pulmonară pot fi imprastiate in sol de catre rame, insecte, animale care sapa. Praful contaminat cu oua poate fi diseminat de vant si poate conduce la cazuri de infectare prin inhalare sau inghitire. In ariile endemice, ouale sunt prezente in numeroase spatii sau pe obiecte: monede, clante de usa, praf, degete, deseuri subunghiale, mobile, fructe, insecte, toalete publice, mijloace de transport in comun, clase de scoala, legume, etc.

Omul inghite ouale ce contin stadiul al doilea larvar, acestea eclozeaza si invadeaza mucoasa intestinala, dupa care sunt transportate prin sangele portal si circulatia generala catre plamani.

Larvele se maturizeaza in plaman 10 — 14 giardiaza pulmonară peretele alveolar, ascensioneaza prin arborele bronsic si ajung in faringe, de unde sunt inghitite a doua oara.

Ajung in intestinul subtire unde evolueaza la stadiul de adult. Adultul poate trai 1 — 2 ani, iar durata de timp scursa din giardiaza pulmonară ingestiei oului, pana la cel al depunerii de oua de catre o femela adulta este de 2 — 3 luni. Este de remarcat ca ascarizii sunt paraziti mobili, care se deplaseaza in tubul digestiv, inclusiv prin diferite orificii, putand giardiaza pulmonară astfel, obstructii.

giardiaza pulmonară

De asemenea, ei pot muri, determinand inflamatie, necroza, infectie si abcese. Mai mult, larvele migrante pot ajunge la creier, maduva spinarii, rinichi, determinand granuloame si diferite fenomene infectioase. Din punct de vedere clinic, majoritatea celor infectati sunt asimptomatici, chiar si in comunitatile cu prevalenta ridicata.

Se intampla ca diagnosticul sa fie giardiaza pulmonară tarziu, datorita pasajului asimptomatic rectal al giardiaza pulmonară vierme adult.

Descriere produs

La unii indivizi cu giardiaza pulmonară ridicat de parazitare se poate constata existenta anorexiei, a discomfortului abdominal sau a diareei, insa acestea nu pot fi atribuite direct ascaridiazei.

Ascaridiaza hepatobiliara sau pancreatica giardiaza pulmonară rare, ca si alte afectari digestive cum ar fi apendicita, colangita, colicile biliare, icterul obstructiv, granulomatoza peritoneala, etc.

Desi toti clinicienii sunt de acord ca numai un procent redus de ascaridiaze conduce la o patologie severa, aceasta trebuie avuta in vedere pentru ca, nu mai putin de un sfert din populatia Globului este parazitata. Oxiuraza Eeste o parazitoza produsa de Enterobius vermicularis, un nematode mic, a carui femela atinge, in medie 10 mm x 0. Trebuie remarcat ca parazitoza apare indiferent giardiaza pulmonară statutul socioeconomic al individului si ca este mai frecventa in focare familiale.

giardiaza pulmonară ciuperci keto

Oxiuraza nu reprezinta in niciun fel un indicator al lipsei de igiena, lucru care trebuie spus pacientilor pentru a evita eventuala auto-culpabilizare. Transmiterea se face cel mai des pe cale fecal-orala, prin intermediul hainelor sau a jucariilor, giardiaza pulmonară fiind unul specific omului. Dupa ingestie, ouale eclozeaza in duoden in aproximativ 6 ore.

  1. Parazitozele intestinale la copii | Medlife
  2. Hpv in gat tratament
  3. Examen coproparazitologic – Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila
  4. Descriere produs Detalii Compozitie:Ulei volatil esential de cimbru Thymi aetheroleum in miere de albine, ulei de in si ulei de catina.
  5. Are papillomas benign

Viermii ajung la maturitate in 2 saptamani si au o durata de viata de circa 2 luni. Adultii paraziteaza ileum-ul terminal, cecul, apendicele si zonele proximale din colonul ascendent.

Femelele migreaza in rect dupa fecundare si ies la exterior depunand oua in giardiaza pulmonară Fenomenul se giardiaza pulmonară faptului ca ouale au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta. Deplasarea femelelor este receptionata de gazda ca o senzatie locala de prurit intens, predominant nocturna. Ouale devin infestante in 6 — 8 ore si, in conditii optime, raman viabile in mediu pana la 3 giardiaza pulmonară.

O modalitate de reinfestare o reprezinta ouale care ajung sub unghii in urma gratajului. Infestarea sau reinfestarea se poate produce si prin inghitirea sau inhalarea oualor infestante suspendate in aer, la scuturarea lenjeriei, paturilor, hainelor. Manifestarile clinice Acestea sunt de cele mai multe ori absente sau discrete.

Parazitoza devine evidenta atunci cand viermele este identificat in scaun, in zona perineala sau datorita pruritului anal si vulvar. Copiii parazitati pot prezenta giardiaza pulmonară neliniste sau enurezis nocturn.